Zima 15.11. - 14. 2.

Období, kdy příroda tiše spí, aby se zjara probudila k novému životu. Vše odpočívá a nabírá sílu na další zrození. Je to fáze, kdy i člověk odpočívá, v klidu si třídí dojmy z minulé činnosti a nabírá inspiraci. Tak jako semínko odpočívá v zemi, i člověk nabírá síly na další zrození.

Zima je symbolizována elementem vody. V životě člověka tento element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V rozsahu dne element vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jenž najdeme ve všech „mořských“ produktech. Odpovídající orgány ledviny a močový měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a těď si představte co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!).

Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické „křížaly“ v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, „jídla vařená v jednom hrnci“, zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny. Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby. Nejvhodnější kuchyňská úprava je pečení.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode