Střed těla

03.10.2013 15:09

V józe se snažíme o to, aby naše tělo pracovalo co nejlépe, bez bolestí zad a pohybového aparátu. Jako nejdůležitější a nejúčinnější je cvičení pro vyváženost středu našeho těla. Pracujeme na vybudování silného centra. V podstatě to znamená vytváření silového kruhu kolem středu trupu, protože svaly ve středu trupu jsou důležité pro zdraví celého těla. Posilováním těchto svalů chráníme páteř i vnitřní orgány. Zároveň máme možnost ovládat ze středu horní a spodní část těla a přitom stále chránit a stabilizovat páteř.

Naše centrum tvoří břišní svaly, bránice, hluboké svaly u páteře a svaly pánevního dna. Právě cvičení různých druhů jógy a pilates dostává tyto svaly do rovnováhy. Tato cvičení totiž symetricky rozvíjejí svalstvo trupu, pohyblivost páteře i její relaxaci. Tedy všechny důležité složky v synchronizaci s dechem a stavem mysli – soustředěním se na pohyb a sebe sama. Jde o to, aby všechny svaly na těle byly v rovnováze a pracovaly v koordinaci ke společnému cíli: stabilizaci trupu.

Se zraněním se tělo vypořádává změnou přirozeného vyrovnání a rovnováhy. Cviky pro vybudování silného centra pomáhají obnovit přirozené vyrovnání a držení těla. V neposlední řadě přispívají ke stabilizaci centrálních svalů těla a připravují je k práci pro horní i spodní části těla. Klíčovou záležitostí je stabilizace bederní páteře neboli spodní části zad a posílení svalů, které oblast bederní páteře podpírají. Na ochranu a podporu spodní části zad je třeba vytvořit pevné břicho včetně pánevního dna.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode