Ochutnávka jógy na Šrí Lance

22.11.2016 10:19

OCHUTNÁVKA JÓGY NA ŠRÍ LANCE

22.11.2016 10:19

Prožila jsem hodně dobrých dovolených. Dobrodružných, zážitkových. Tato dovolená byla jedinečná v tom, že jsem po celou dobu pobytu na na Šrí Lance byla v naprosté pohodě. Když přečkáte stísněné poměry v letadle, otevře vám svou náruč ostrov s teplým až horkým počasím, kde všechno dýchá životem, hýří barvami a ruchem. Protipól ke studené uhlazené Evropě. A když po šesti hodinách cesty z letiště dorazíte na místo, kde na ploše 100 x 50 m stojí několik přízemních budov a přístřešků zasazených mezi kokosovými palmami a jiným exotickým rostlinstvem, ocitnete se v ráji trochu připomínající Robinsonův ostrov. Na obě strany se táhne opuštěná pláž, do které narážejí vlny Indického oceánu, jehož vody mají teplotu okolo 28°C. Stejnou teplotu má průměrně vzduch od nejnižších 25°C v noci do 32°C ve dne. Jmenuje se to tady 108 palms Beach resort a nachází se na východním pobřeží, je vzdálený 10 km od většího města Trinkomalee.

Protože je už po sezóně a blíží se čas monzumu, jsme tady sami. Nás pět adeptů jógy a náš guru Yogi Sat Nath. Ještě jsou tu s námi dva místní hoši, kteří resort  hlídají, ale ti se do našich aktivit nezapojují. Staráme se o sebe sami. Nakupujeme si jídlo, vaříme si, plánujeme výlety a praktikujeme jógu. Podle našeho gurua se jedná o "ochutnávku jógy", která obnáší půl hodiny meditace ráno při rozbřesku, pak dvě hodiny pohybových, dechových a relaxačních technik. V podvečer cvičíme hodinu před večeří a před spaním půl hodiny meditujeme.

Tělesná cvičení nejsou nijak krkolomná, náročná. Ale Sat Nath po nás vyžaduje perfektní provedení. Dotažením ruky, hlavy, prohnutím zad nám upravuje těla a tím dokazuje, že máme ještě rezervy. A prodýchávat! Hathajóga vytváří pozice proto, abychom v nich pracovali s dechem. Umět dýchat v různých stavech těla je smyslem hathajógy.

První ráno začíná projížďkou motorovým člunem. Příď loďky naráží na vlny a cáká na nás spršky vody. Večer využíváme oslav Svátku světel a jedeme do města navštívit chrámy, kde probíhají obřady, lidé jsou svátečně oblečení a naladěni, Sat Nath nám vysvětluje smysl obřadních úkonů.

Očista těla je nedílnou součástí jógové praxe, a tak i my budeme očisťovat  svá těla. Nakoupili jsme spoustu ovoce a zeleniny, protože příští dva dny budeme jíst jenom živou (syrovou) stravu. Poté následuje den půstu. Rozhodli jsme se, že se vydáme na celodenní výlet se spoustou zážitků, které nám nedovolí si vzpomenout na jídlo. Nejvíce nás uchvátilo sloní safari. Vidět slony v jejich přirozeném prostředí byl úžasný zážitek.

A už je tady samotná očista nejprve střeva (Šankaprakšalána), žaludku (Kunžal Krija), protažení dutin (Sutra Neti), propláchnutí dutin (Džala Néti). Lehoučcí na těle i na mysli s energií lehce proudící vyčištěným tělem se opět vrháme do teplých mořských vln.

Snažíme se cvičit poctivě. Buďte na sebe přísní. Buďte rádi, že pociťujete NEPŘÍJEMNÉ. Učí vás to pracovat s pocity. Naše mysl, způsob života vyhledává jen příjemné. Neumíme pracovat s nepříjemnými pocity, je třeba se učit je snášet. A tak setrváváme v pozicích déle, než by naše mysl podléhající pocitům chtěla. A docela to jde, a taky zadržet dech trochu déle není takový problém, když víme, že nás to učí snášenlivosti. Buďte SNÁŠENLIVÍ, ti co nesnesou nic nepříjemného, jsou neurotici, mají slabou nervovou soustavu. Takže se učíme přijímat nepříjemné, posilujeme snášenlivost. Stačí si říct, že příkoří, která zrovna zakoušíme, jsou k našemu dobru.

Další dny už je naše strava veganská z místních zdrojů. Jedinou výjimkou je vynikající buvolí jogurt a máslo ghí. Ráno ovocná snídaně z jednoho druhu ovoce. Mango, papája, ananas, banány a nektar z kokosu. Další jídla jsou vařená. Spousty druhů zeleniny běžné i u nás k tomu buď rýže, brambory nebo těstoviny a luštěnina. Část zeleniny jíme syrovou. U jídla se otevírají smysly, a proto mlčíme, nekoukáme na televizi, nečteme, abychom do otevřených smyslů necpali nic, co není pod naší kontrolou.

Jednou za tři až čtyři dny pro nás přijede tuktuk (motorka na třech kolech) a zaveze nás do Trincomalee nakoupit v obchůdcích a na zeleninovém tržišti zásoby pro šest lidí na tři až čtyři dny. Je to příležitost zajít si na místní jídlo. Domorodci si libují v pálivých jídlech a tak chilli a kari je ve všem. Další naší kratochvílí jsou průzkumné výlety po pláži do neznáma. Příboj nám občas opláchne nohy, občas zvedneme zajímavou mušli, potkáme rybáře. Objevení baru přímo u pláže je příjemné překvapení.

V blízkosti naší pláže je malá laguna, v jejímž okolí jsou spousty odpadků a marasu, které vyplavilo moře, a nebo zde zanechali rybáři. V rámci karma jógy jsme dostali za úkol pláž vyčistit. Bylo toho pět pytlů plastového odpadu a hromady biologického odpadu. Těšil nás pak pohled na čisťoučkou pláž.

A opět nasedáme na motorový člun a vydáváme se za delfíny. Daleko v moři jsme na ně natrefili, jsou jich hejna, mají své trasy a za svým cílem táhnou ve skupinách, vyskakujíc přitom v obloucích z vody. Hledíme, natáčíme a jsme uchváceni.

Je tady poslední den pobytu, zítra projedeme celou Šrí Lankou, abychom pak po půlnoci odletěli domů. Navštívili jsme botanickou zahradu a čajovou plantáž a zastavili jsme se v historickém městě Candy se spoustou chrámečků a modliteben a chrámem Budhova zubu, což je nejvýznamnější chrám země.

Sbohem Šrí Lanko, krásná země! Děkuji ti za tvou teplou a přívětivou náruč. A taky děkuji Yogimu Sat Nathovi za jeho instruktáž, jak provádět první fázi výcviku jógy, jejímž smyslem je ovládnout tělo a mysl. V druhé fázi výcviku nalezneme své poslání ve světě, naše povinnosti, naše postavení v rodině, ve společnosti, v práci. Pak budeme moci dát naše konání do souladu s naší vírou a přesvědčením.

Pro další informace si můžete otevřít:

www.108palms.com

www.yogashrama.cz

www.facebook.com/groups/233383330109121/

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode