Cvičíte i doma?

02.11.2014 11:54

Kdo chce mít více síly, více energie, lépe se soustředit, kdo chce pocítit ozdravné účinky jógy, ten musí věnovat józe více času, než poskytuje naše lekce jednou týdně. Pod vedením učitele je cvičení nejlehčí. Cvičení podle příručky je už náročnější. Je zde hodně různých pokynů, takže začátečník je dost v rozpacích, čím začít a jak pokračovat. Žádá si od nás více úsilí, ale má to i své přednosti. Co se člověk takto naučí, to mu už zůstává uložené do paměti. Pokročilejší adept jógy cvičí rád o samotě. Posiluje takto pevnou vůli. Svobodný a nezávislý člověk je v míru sám se sebou. Cvičení jógy je hledání vlastní cesty, přestáváme být konzumenty, neděláme, co nám vnucuje společnost.

Pro samostatné cvičení už máte dobré základy z našich lekcí. Víte, co je důležité. Správné dýchání, uvolněnost, vnímavost a soustředění. To je jóga - spojení těla, dechu a mysli.  Na poměrně jednoduchých cvicích je třeba se naučit souhře pohybu s dechem, vnímání pocitů z těla, soustředěnosti a uvolněnosti. Je to i prověrka celého těla, odhalování slabých míst, ztuhlosti, svalové nerovnováhy. Nebuďte netrpěliví, v józe se výsledky dostavují velmi zvolna, téměř neznatelně. Trvá to více měsíců, než může člověk konstatovat, že se zlepšil jeho zdravotní stav, že je pružnější, klidnější. Nedočkaví se snaží vývoj urychlit, sahají po náročných technikách, volí nepřiměřené zátěže, cvičí s přílišným úsilím, až násilím na sobě. Tím si odřezávají cestu k pokroku. Vytvářejí si napětí, což je příkrém rozporu s požadavkem uvolněnosti. Nepodceňujte jednoduchá cvičení. Velkou chybou je také každou chvíli sahat k něčemu jinému, nic si pořádně neosvojit a stále se potácet mezi různými technikami, školami a učeními.

Cvičební jednotka, kterou zařazujeme nejlépe každý den, je ucelená sestava cviků. Měli bychom jí věnovat pro začátek 30 minut. Dobré pocity po správném cvičení způsobí, že časem si sami přidáte, takže nakonec budete cvičit hodinu i víc a nebudete to považovat za přítěž nebo ztrátu času. Během cvičební jednotky je nejlepší ošetřit celé tělo. Posílit oslabené svaly, protáhnout zkrácené, zlepšit dýchání a vyvážit psychiku. Až poznáte účinky jednotlivých cviků, budete je moci použít kdykoliv. Například na uvolnění ztuhlosti šíje a ramen, ošetření zad apod.

Najděte si nerušené a příjemné místo a teplotu, aby nedocházelo k prochladnutí svalů. Mnohé cvičení můžeme vykonávat v posteli, na židli, během chůze. Kdybychom se vázali jen na ideální podmínky, pak bychom nedokázali vnášet jógu do běžného života. Cvičit můžeme kdykoli, kdy se můžeme soustředit na cvičení a nejsme v časové tísni. Ideální je cvičit pravidelně ve stejném čase, abychom si vytvořili návyk. Například si ráno přivstat, abychom neomezovali členy naší rodiny.

Na závěr vaší cvičební jednotky zkuste toto dechové cvičení, které je zároveň i hluboce relaxační a je také meditací nad dech. Sedněte si do rovného sedu a nejprve uklidněte tělo tak, že nebudete mít potřebu čímkoli pohnout. Mysl zaplníme vnímáním dechu. S nádechem se ocitněte ve svém středu v místě uprostřed hrudi. Nic vás nemůže vyvést z vaší soustředěnosti. S výdechem se rozprostíráte do prostoru až do nekonečna, na chvíli spočiňte. Provádějte, dokud je vám příjemně a vaše mysl nezačne odbíhat.

Až si budete vybírat knihu, podle které se chcete jogově vzdělávat, sáhněte po takové, která vám dá ucelené informace o jógovém výcviku. Kromě tělesných cvičení i o relaxaci, dechových cvičeních, očistných technikách, výživě, duševní hygieně.  Z autorů na prvním místě uvádím Milana Poláška. Ideálně vás povedou jeho Lekcie jogy. Momentálně žádná kniha tohoto autora však není v nabídce knihkupců. Stále je možno zakoupit knihu Dr. Gítánanda Jóga krok za krokem, André van Lysebeth Učím se jógu, knihy autorů Marie Mihulová Milan Svoboda. Ucelený a obsáhlý pohled na jógu je předkládán v knize Unijóga autorů Ivany a Jana Knaislových. A další knihy o józe, kde byste mohli mít šťastnou ruku při výběru. Pokud si dáte pro začátek za cíl jen dobré držení těla s posílením stabilizačních svalů tzv. středu těla, můžete zahájit pravidelné cvičení podle metody Pilates. Této literatury je velká nabídka. Dobrou zkušenost mám s Pilates a jóga od Jill Everettové, Pilates správná volba a Pilatova metoda.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode